MOLLES VIDARE ÄVENTYR 2009...

ETT TIPS: Alla bilder nedan har kompletterande bildtext. Denna fås (åtminstone i Explorer) fram genom att föra över muspekaren över önskad bild och hålla still muspekaren. När väl texten kommer upp, och om denna är lång, kan man röra runt muspekaren försiktigt igen (dock ej utanför bilden) så försvinner texten först efter att man slutat röra muspekaren.

____________________________________


2009 års jultomte, direkt från Dubai!

2009-12-19 Lördag: Är någon intresserad av en hederlig blädderkalender för 2010 i vanligt fickformat så har jag en över, bara att höra av sig!

Det lackar mot jul och då borde tomten inte vara sämre än att han anpassar sig till modern tid. Här ett litet kortare julpyssel... Tomtehjälpspyssel!

2009-12-07 Måndag: I fredags hade vi stora sociala kvällen med jobbkollegorna. Uppfinninsrikt hittade man på att pröva Curling vilket de flesta av oss aldrig prövat tidigare. Vårt lag kom fullständigt sist, här jagar konkurenterna iväg en sten, inte helt lätt att få in i boet.

I lördags blev det lite lunch hos Hans-David i Solberga. Hans lille femåriga Elias hängde med på en kortare tur i HJO. Elias såg ut att vara något kortare än piloten!

2009-11-26 Torsdag: Då har man nästan hunnit vara hemma en vecka och lyckats konstatera att man inte har sett en minut sol sedan vi lämnade Dubai, snart för en vecka sedan. Lediga veckan renderade i att denna vecka inneburit bara jobb och åter jobb. Nedan 102 bilder från Förenade Arabemiratens ena emirat, emiratet Dubai, av och till flitigt kommenterade med bildtexter...

Dubai med Henrik och Håkan 15-20 november.

2009-11-10 Tisdag: På lördag åker jag tillsammans med Henke och Håkan till Dubai i Förenade Arabemiraten. Första gången för oss alla tre och lustigt nog verkar vi ha tajmat just när Dubai Airshow råkar gå av stapeln, fem dagar vart annat år, och vi har prickat in alla fem dagar! Jo, och världens högsta byggnad hittar man numera där, Burj Dubai 818 meter högt!

2009-11-08 Söndag: November och höster börjar gå över i vinter. Gårdagen bjöd på hyfsad väderlek så vad var bättre än en sväng över Göteborg, självklart helerkopterledes. Turligt nog dök en av klubbkärrorna upp varpå följande bilder togs:

Bilder från LMZ på JNM tagna av Erik Tunareds kamrater

2009-10-25 Söndag: Åter hemma i regninga Göteborg. Vädret i Paris var bättre, åtminstone 3/4 var bra och nästintill soligt. Lämnade ett mulet Göteborg för drygt en vecka sedan och nu åter till ett både och mulet och regnit Göteborg. Ja, ja, denna underbara höst! Nedan härliga bilder från parisveckan med tema flygbilder. Bilder från både flyg och helikopter!

Paris 19-23 okt med helikopterflygning över centrala västra Paris

2009-10-16 Fredag: Efter ett intensivt nattjänstgörande ett antal dagar blir det nu helgledigt och sedan Paris under nästa vecka. Redan nu är det bestämt vilken krog vi skall gå till på måndag kväll, jag och plastkusinen med flickvän, som jag kommer att bo hos...

2009-10-11 Söndag: Idag är jag Jerker skyldig ett tack. Denna tråkiga mulna dag for jag ut och tog en rejäl fika hos kamrat Jerker på Brännö! Och han hade minsann bullat upp med det mesta inklusive rykande färsk sockerkaka! Tur att man har ett smidigt transportmedel att ta sig ut med. Här under kontrollering av rotorblad och här ytterligare två stilstudier på min avfärd efter fikat... (Foton: Jerker S.)

2009-09-24 Torsdag: Hösten nalkas men vad gör det!? Vår trevliga flygarkamrat Gustaf jobbar tillfälligt i Berlin och vad vore då inte bättre än ett besök för lite parasitboende hos honom. Sagt och gjort, jag i sällskap med Catharina och Anna drog ner och hade en ytterligt trevlig berlin-lång-helg. Se länken nedan.

Berlin 11-14 sept med Catharina och Anna

När vi väl var hemma i Götet igen så kom sommaren tillbaka igen, en lördag i september. Då passade vi (jag med en hoper andra flygklubbsmedlemmar) på att ta oss lite helikopter-fikaturer, se första länken under bilden nedan...

Nosen på R:44-an SE-JUM, parkerad på Vingas östra del

Heli-flygardagen lörd 19 september

2009-08-31 Måndag: Ja jösses, då har sista dagen av augusti 2009 infunnit sig. Klassiska klyschan att tiden går... Senaste två veckorna har den årliga sälinventeringen med hjälp av flyg avverkats. Kalmarbuktens inventering gick som på räls men västskustinventeringen var det därmot lite si och så med. En enda inventeringsdag gjord under de fem första dagarna, var det inte regn så var det blåst, men några bilder blev det. En normaldag på Västkusten ser vi (eller snarare fotograferar vi) ca 6.000 sälar! Här ett foto från Kungen (öar norr om Nidingen utanför Onsalahalvön) med ett antal slappa solande sälar. Tur att de först räknas på fotona, annars hade det varit svårt att hinna med!
För första gången såg vi säljägare i full action! Vid några öar uppe i Norge som brukar vara rejält packade med sälar var det fullständigt tomt, och minsann, så fick vi förklaringen! Jägarna skulle just ta reda på en skjuten säl, här på väg upp till den skjutna sälen.

En annan liten krydda under inveteringsveckan på Västkusten var ett besök av gänget som gör Mitt i naturen på SVT. Martin med fotograf Jari och Lena hängde med upp och dokumenterade vår flyginventering för ett kommande program som skall handla om Bohusläns landskapsdjur sälen, och då kommer ju vår sälinventering in i bilden! Så först var det filmning och snack med Erik utanför maskinen, sedan var det till att förbereda med fasttejpning av en extern kamera utanför maskinen på staget, och så upp i rymliga maskinen. Sälprogrammet kommer att sändas tors 1 oktober och kan nog vara sevärt! Viss risk att undertecknad dyker upp!?

Den femte augusti hade jag snabbesök av min plastkusin Alexander från Paris med hans trevliga italienska flickvän Flora från Italien. Detta var den enda dagen de hade för ett snabbmellanstopp i Göteborg innan de kastade sig vidare, och gissa om det inte blev en dag med superväder! Självklart båttur i skärgården med PLASK där Flora rattar och så lite snabbturer med lilla SE-JNN. Här instruktioner till Flora innan take/off och uthovring fotat av Alexander, samt inflygningen efter att vi hade bytt, fotat av Flora. Å så fick man öva lite franska - Inte illa!

Tredje och fjärde augusti var det dags för årliga ö-flygturen med mormor, numera 98 år gammal och denna gång till tyska ön Föhr. Detta blev första gången vi valde att åka till en ö vi redan flugit till, främst för att ön är trevlig, men även för att det är den närmsta av de nordfriesiska öarna och att den är precis lagom för att hyra en liten käck Smart (pytteliten bil) för att åka runt med. Vi slog på stort och hyrde en Smart Cabriolet, riktigt trevligt och lyckat eftersom det blev två dagar med konstant sol, till skillnad från konstant regn hemma i Göteborg! Här innan vi lättade från ett kallt och regnigt Säve, för att 15 min senare vara uppe i det blå, inne i på flight deck, mormor Omi i vår lilla käcka hyr-Smart, och en liten hälsning från en badpojke på Föhr, till regniga Götet!

Den första till andre augusti gick ett av södra Sveriges största Fly-In (typ flyg-cruising-träff) av stapel, nämligen på Visingsö Fly-In. Man anländer, umgsås, nörd-tittar på massa flygplan, har en enormt trevlig grillkväll+natt och sover sedan gott i sina medhavda tält. Några aeroklubbare var där:

Bilder från Visingsö Fly-In 2009

2009-07-28 Tisdag: Regn, regn, och åter regn, märks att man är åter och jobbar! Älskar regn, det gör att folk håller sig hemma, mindre supande och stök på stan och samhället sparar pengar och vi på ledningscentralen slipper dessutom att stressa ihjäl oss! Mer regn!

2009-07-20 Måndag: Mycket har hänt denna fantastiska sommar! Dels hade undertecknad en fantastisk semester från midsommar och drygt två veckor framåt med konstant solsken uppe på Hamburgö i härliga Bohuslän inklusive massa kul folk på besök och bara helt underbart. Bland alla äventyr hann jag och Carl-Johan paddla lite havskajak en dag. Vi utgick från Hamburgsund och här är vi väl två kajakproffs i vattnet. Paus i Fjällbacka med sedvanlig skaldjurssoppa på Bryggan och sedan badpaus på helt egen öde holme.

Efter tvåveckors-sol-ledigheten sedan en veckas jobb i Göteborg under konstant hällregn för att därefter vara ledig ytterligare en vecka (förra veckan) då det i stockholms norra skärgård var ett ypperligt seglarväder (sol och vind). Nu till sist åter jobb under den något regninga helg som var... Börjar undra vad som händer!

Har även hunnit påbörja inflygningsutbildning på en turbindriven helikopter av modellen Bell-206 Jetranger, typ den modell polisen hade förr innan man för några år sedan uppgraderade till sin nya tvåmotormodell. Riktigt skoj. Maskinen påminner ganska mycket om R44:an så har man väl fått igån turbinmotorn så liknar flygningen flygning med 44:an. Har väl hunnit knapp halvvägs hittills, sedan försvann både lärare och maskin så fortsättning följer... Så här ser i alla fall den maskin vi körde på ut SE-JKP som faktiskt har använts av japanska polisen tidigare, vilket gör att den även har en skjutdörr på ena sidan, nämligen ganska ovanligt på jetrangers.

Canonfotografens (ha, ha) bilder från segling i Stockholms norra skärgård 13-17 juli

2009-06-05 Fredag: Förra helgen var det fullt ös ute på Säve med cruising-helg för flygare, kallat Fly-In. 30-talet flygklubbsplan besökte oss och på söndag var det barnens flygdag med mååånga ungar på besök varav en hel del flög med oss.

Numera kan jag inte bara titulera mig kommersiell flygplanspilot, utan även kommersiell helikopterpilot! Samma lördag som Göteborgsvarvet gick av stapeln, den 16.e maj, meckade jag till min helikopteruppflygning, faktiskt med godkänt resultat! Varvet drog jag runt på 1:42, två minuter saktare än målsättningen på under 1:40, men jag får skylla på förmiddagens helikopteruppflygning som faktiskt tog mer på krafterna än man kan tro och som försenade sista måltiden till att bli alldeles för nära inpå varvet!

På nedan länk finns lite sammanstälda bilder från 40/80-årskalset den 30 april. Tack än en gång, alla ni som gjorde denna kväll minnesvärd!

Ett urval av Anders Arnlinder och Lars-Peter Karlssons bilder från 40-årskalaset!

Nedan den lite rejälare 4-sitsiga helikoptern SE-JNM (Robinson R44) som jag flög upp med den 16 maj. Tyvärr är den lika kostsam som läcker, men nu har man även möjlighet att vara fyra personer uppe i luften samtidigt...

Alla mina tre favorieter samlade på en gång! Störst, läckrast och dyrast förstås 4-sitsiga SE-JNM längst fram...

2009-05-04 Måndag: Då har man visst hunnit fylla fyrtio år, varit uppe på årliga sälinventeringsveckan i Bottenviken och haft fyrtiårsbaluns tillsammans med min jämnåriga gymnasiekamrat Rikard Lundgren. Årets tema var som för tio år sedan, kallelse till knepig plats och därefter överraskningstransport i kollektivt fordon till okänd plats. För tio år sedan gick kallelsen till Götaplatsen och festen var ute i skogen, närmare bestämt Torslanda gamla flygledartorn. Nu var konceptet helt tvärt om. Kallelsen gick till Östra Sjukhuset, överraskningstransporten var abonnerade spårvagnar och festlokalen var i gamla Ostindiska Kompaniets lokaler (nuvarande Stadsmuseet) och Restaurang Hamngatan. Självklart ingick vickning och levande musik ? Blev faktiskt enormt lyckat vad jag hör av samtliga hittills, kul för oss!

Nedan hälsar jag folket välkomna ombord på vårt abonnerade spårvagnsekipage, vilket skymtar till höger, på självaste valborgsmässoafton. Vagnarna var förstås tidstypiska med vår egen ålder, tillverkade på 1960-talet, helt i originalskick.

Vill passa på att tacka alla som kom, tacka Tony som var vår spårvagnsgury och till sist tacka Arne och Ove som spelade dansmusik natten lång...

-Då var det ombordstigning, mina damer och herrar!! (Foto: Anders Arnlinder)

2009-04-13 Måndag: Nu har det minsann hänt saker inom helikopterskolandet! Alla teori-luftisproven klara samt faktiskt redan hälften flugna av de 30 timmar praktiskt skolflyg som minst måste flygas innan man kan flyga upp för kommersiellt certifikat, typ helikopter-taxi-kort. Både fem timmar mörkerskolning (i hästenhelin nedan) och fem timmar instrument gjorda och nu är det runt 15 timmar praktisk all round skolning kvar. Hoppas på våruppflygning inom rimlig närtid...

Henkes finskregistrerade läckra astro OH-HTT plåtad av Henke själv när jag spakade mina FÖRSTA minutrar någonsin i en Robinson R44...

Heli-lärare Jon Tralla och jag poserandes framför Hästens vackra (?) heli SE-JHS före vi skulle ut på mörkerskolflygning

2009-02-18 Onsdag: Hmmm... Och idag fixade vi till våra fjärde prov som skall fixas så nu har vi bara vårt sista prov kvar...

2009-02-16 Måndag: YES! Då har vi alla tre teorielver avverkat det tredje av fem luftis-prov, allstå bara de två sista helikopterteoriproven kvar - Gott!

Trots dagens prövningar hann man åxå njuta av en härlig helg som passerade. Lördagen var det islandning i närheten av Herrljunga och söndagen en häst-hage-landning just vid strandkanten till ett fullständigt spegelblankt is-fruset Mjörn! Detta var dessutom kamrat Håkan Torbjärs långfärdsskridsko-premiär sedan sju års ålder, imponerande! Nedan står han både på skridskor och tar samtidigt kort på mig...

Jag poserandes framför helin som tog oss till Mjörn (Foto: Håkan Torbjär)

2009-02-08 Söndag: Då blev det äntligen premiär för att ha med 97-åriga mormor (!!) upp i lilla helin. Det bar iväg till Jerker på Brännö för fika, nybakad sockerkaka till på köpet - Mums! Nedan fotat av Jerker, dels vid vår ankomst, dels vid vår avfärd åter mot Säve...

Mormor Britta (kallad Omi) och jag i SE-JNN just nylandade på Brännö (Foto: Jerker Samuelsson)

... Å så lättning i solnedgången mätta och nöjda åter mot Säve (Foto: Jerker Samuelsson)

2009-01-21 Onsdag: Då är man inne på sin andra vecka med intensiva helikopterstudier och tjänstledigt från mitt vanliga jobb. Riktigt roligt med omväxling, riktigt utvecklande, och två underhållande klasskamrater! Nu börjar det dra ihop sig till första provskrivningen som nog bör gå bra...

Alla tre i OBS-klassen! Lärare Mikael Nilsson-Kläth samt jag, Kennet Hoflin och Henrik Jakovlew...

2009-01-11 Söndag:Då är man åter i ett regnigt Göteborg efter en härlig vecka uppe i Norge. I sällskap med kamrat Jerker och hans kusin Patrick for vi upp till en hyrd hytte nära Hemsedal å så fors det skidor och bräda. Hade hyfsat väder och lagade gourmetmat varje kväll i hytten, så man kan inte klaga. Bilder från veckan nedan! Det gjordes även en knappa sju min lång video om veckan, dock ej publicerad här.

De tre hjelterna fra Hemsedal 2009

2009-01-02 Fredag: Gott nytt år! Hoppas ni alla fått njuta av god mat och dryck. För egen del blev det självklart champagne på nyårsafton, dock inte skumpan på nedan bild...

Gott nytt 2009 till er alla önskar helikoptertomten!

Nu har du hamnat längst ner på denna sida, d.v.s. vid allra första början av år 2009! Vill du till huvudportalen för Mollesajt, är det bara att surfa dit...
MOLLESAJTs startsida!