LÖPANDE INFORMATION FRÅN KONGO 2005 OCH 2006

2006.12.23: Lördag. Dagen innan dopparedagen! Molle är hemma som ni alla vet! Återresan ner till Kongo igen tidigt måndag morgon den 8 januari 2007. Som vanligt nåbar på föjande telefonnummer: 031-205052 eller 0707-528 750. Eftersom man som vanligt skall få gjort allt som skulle ha gjorts senaste månaderna, fast på två veckor, uppskattas varje support till kontakt! Hoppas vi ses!! Till sist till er alla, ha en riktigt GOD JUL och gott nytt år!

2006.12.16: Lördag. Kanske inte nämnt att jag flyttat till en ny lägenhet. Flyttade i veckan och nya stället verkar super! Finesser som fungerande rinnande vatten, varmvatten, konstant ström, ren trappuppgång, fungerande hiss, faktiskt TVÅ stycken, och dessutom inte fler hål och gropar än gata utanför huset! Inte nog med detta, till min enorma glädje verkar jag ha fått till nätuppkoppling till datorn, hemma i lägenheten - I Kongo! Ha!

I morgon verkar det som om vi bara blir två (jo, du läste rätt!) passagerare ombord på vår Airbus 330, åtminstone första timman i luften - Latjo!

2006.12.15: Fredag. Sista helgen i Congo innan julhemfärden. Visserligen har vi det varmt och gott, fast det skall bli skönt att komma hem till en lite mer lugn och ordnad miljö.

Jag har nu för andra gången upplevt svenska ambassadens luciatåg i Kinshasa, fast denna gång som deltagare. Vi hade lite intensivträning senaste tiden och den 13 december knallade vi ut på en knallgrön gräsmatta framför svenska ambassaden, ca 30 grader varmt, framför de runt 200 inbjudna gästerna, och spred lite julstämning. Det är inte så självklart att man känner julen nere hos oss i värmen, men det blev faktiskt viss stämning! För att inte tala om de förvånade minerna bland de som aldrig sett vuxna männskor i vita skrudar (inklusive männen!) sjungandes på detta vis.

2006.12.03: Söndag. Senaste uppdateringen innan denna nämnde jag att vi skulle ta oss in till centrala Kinshasa efter att man anonserat Kabila som definitiv president. Området mellan flygplatsen och Kinshasa är känt för att vara Bemba-troget, dvs Kabilas motståndare, vilket gjorde oss lite oroliga. Dock uppenbarade sig scener jag aldrig sett tidigare, folk sprang omkring och jublade längs vägarna, när de såg våra FN-bilar vinkade de och jublade än mer intensivt, i den mån det var möjligt - Det kändes som om man var någon form av figörelsestyrka som just befriat landet!! Uppenbarligen hade befolkningen i detta område helt ändrat ståndpunkt, till fullständigt raka motsatsen!

Kommande vecka skall de nu valda presidenten Kabila tillsättas. Det skall vara en officiell cermoni nu på onsdag den 6 december. Massor av officiella besökare förväntas (från Sverige har man dock inte fått tummen ur, att bestämma om och vem som skall komma!) och det finns en liten risk att ev moståndare skall protestera. Vi misstänker att vi får fullt upp med våra kravallpoliser, även om det passerar i lugna former lär vi få mycket att göra rent preventivt.

Idag dock lugnt, Molle red häst för sjätte gången. Nu lyckas jag få hästkraken att göra som jag vill, himla kul! Man kanske skulle kolla upp hur behovet hos polisrytteriet ligger till, när det är dags för tjänstgöring i Sverige igen...

2006.11.27: Måndag, kl 18.10. Just nu har man avslutat domstolsförhandlingarna (efter att ha flyttat verksamheten då högsta domstolen i Kinshasa eldades upp den 22.e) och skall strax via radio förkunna huruvida den klagande och förlorande parten JEAN PIERRE BEMBA skall få gehör eller ej. Troligtvis kommer han inte få gehör och alla KABILA supporters kommer bli glada, fast man väntar mindre glada miner från Bembas anhängare. All icke behövlig FN-personal har fått utegångsförbud, och själv skall vi strax koordinera en konvoj med extrapersonal från flygplatsen (just kommit från andra delar av Kongo som förstärkning här), in till Kinshasa och genom staden - Skall bli intressant! To be continued...

2006.11.22: Onsdag. Jaha, då kan vi lägga gårdagens datum till listan med strul i Kinshasa. När man som minst anar det, rasslar det till. Igår den 21 november lyckade en folksamling löpa såpass amok, så att det tog sig in i vad som mostarar högsta domstolen. Byggnaden är aktuell eftersom de skall fatta beslut om valresultatets fastställande det närmsta dagarna.

Igår lyckades man alltså sätta eld på delar av byggnaden och förstörde en hel del av inredningen. Detta skedde dessutom framför näsan på dels den lokala polisen, dels framför FN-militär. Den lokala polisen gick upp i rök och FN-militären agerade inte alls, eller snarare försvan från platsen för att hämta förstärkning, under förevändning att det inte ingår i deras mandat att stävja folksamlingar - Dock hade någon form av agerande varit på sin plats. Så småningom kallades våra styrkor till platsen, fast då var det mesta redan överstökat. Så här såg det ut...

kongos högsta domstol, Kinshasa, i brand 2006-11-21

2006.11.20: Måndag. Åter i Kinshasas vardag, och angående detta kan konstateras att presidentval-resultatet publicerades förra veckan när vi var i Tanzania. Kabila vann med hyfsad marginal, och tydligen håller förloraren Bemba vad han lovat om att uppmana sina medlemmar till lugn, och inget annat!

För den som vill se lite av safaribilderna, se länken nedan, som leder till 40 st. urvalda bilder!

Text och bilder från Molles Safari i Tanzania 11-18 november

2006.11.16: Torsdag. Mitt i safariresan. Grymt frackt, sett alla tankbara djur och massa natur. Dessutom hunnit med ballongtur pa nastan 1,5 tim en tidig morgon over Serengeti - Lejon, bufflar, gnuer, antiloper, flodhastar och annat fran ovan - Lackert! Imorgon fredag skall vi ha en heldag i en enorm krater Ngorongoro fran en gammal kolapsad vulkan som fatt ett eget unikt djurliv i kratern. Hotellet/lodgen ligger pa klippkanten, ca 500 meter ovanfor kraterbotten, som ligger pa ca 1.700 moh. Vi bor pa ca 2.200 moh. Rakna med bilder framover!!

Annars var det som vanligt nar vi skulle lamna Kinshasa i lordags. Plotsligt fanns det inte tillrackligt med bransle, planet var tvunget att landa i Rwanda (Kigali) for extra tankning, och eftersom planet redan var forsenat en timma fran borjan missade vi forstas anslutningen i Nairobi och fick tillbringa natten dar, istallet for i Tanzania. Dock, en halv dag forsenade, blev vi upphamtade pa flygplatsen Kilimanjaro (sag for ovrigt toppen under flygningen mellan Nairobi-Kilimanjaro/Arusha) och aventyret borjade. Laget i Kinshasa har jag inte hunnit agna sa mycket tankar at, vi stiger upp i ottan och haller igang dagarna i anda! Safari rekommenderas!

06.11.10: Fredag. Jippi! Imorgon lördag far jag (vi, totalt tre svenskar) till Tanzania, via Nairobi i Kenya. Kan lugnt säga att en dryg veckas ledighet är MER än behövligt, har haft ovanligt mycket att göra sista dagarna. Revisionen vi gjorde i Kisangani var minst sagt jobbig, och kräkvde sina timmar, ovanligt intensivt för att vara i FN och Afrika!

Men trots intensiteten, ni som känner mig, hann jag fixa till en liten sightseeing. Vi for ut till det vattenfall (om man nu kan kalla det så) som gör att sjöfarten hittills inte kunna åka längre upp än hit, Stanly Falls, varpå staden Stanlyville skapades vid båtarnas ändhållplats, senare omdöpt till Kisangani. Så här ser det ut ...

Minivattenfallet STANLY FALLS som dock var nog för att stoppa sjöfarten och anledningen till att en stad skapades

06.11.08: Onsdag. Befinner mig just nu i Kisangani, ca 120 mil öster fran Kinshasa, och har haft tre intensiva dagar med revison av våra FPU:er i denna stad. Allmänt verkar det lugnt vad det gäller eftervaltiden, tills just nu, för nu har vi just fått information om att det går hett till i Kinshasa, tydligen en större folkmassa och en lite ansträngd stämning, hittills av okänd anledning. Jag och min kollega skall flyga tillbaka till Kinshasa ikväll, och lär väl veta mer då. Annars hägrar Tanzaniaresan, en vecka från på lördag!

06.10.31: Tisdag. Fortfarande ett oväntat lugn i större delen av Kongo. Våra FPU:er sysslar dels med förebyggande patrullering (alla FN-organ visar upp sig för att förebygga ev oroligheter) men även med eskort av den enorma mängd papper (dvs alla valsedlar, ca A4-format) som behöver transporteras, och som är känsligt, skulle någon säck försvinna skulle konsekvensen kunna bli enorm, i detta land där allt kan få oanade konsekvenser. Nedan den stora koordineringsplatsen för staden Kinshasa (inte att förväxla med distriktet Kinshasa)...

Säckar med valsedlar från valdagen den 29 oktober 2006

06.10.29: Söndag. Den stora och avslutande valdagen! Vad jag har förstått nämns det lite om kongovalet även i svenska media, det är ju trots allt FN:s största (och dyraste) fredsbevarande insats i världen.

I natt har det ösregnat, varit ett så rejält åskvader så det rasslade i byggnaderna, och nu under förmiddagen (i och med upphörandet av sommartid hos er har vi nu exakt samma tid) är det fortfarande lite lätt regn. I Kongo upphör all verksamhet om det regnar! Inga kommer till sina jobb, affärer öppnar senare, staden är i allmänhet helt enkelt övergiven. Denna dag är inget undantag, trots att det är den stora valdagen då det skall avgöras vem av de två kandidaterna som skall bli president. Samtidigt röstar man även om provinsdeligaterna, fast detta glöms nästan bort och fokus har helt hamnat på presidentkandidaterna Kabila och Bemba. För vår del hoppas vi på en lugn dag, regnet hjälper ju oss, åtminstone här i Kinshasa. Tyvärr kommer regnet även speglas i valdeltagandet, åtminstone i Kinshasa, där Bemba har mest stöd, vilket med lågt deltagande kan vara till fördel för Kabila... To be continued...

2006-10-27: Intressant BBC-artikel om de två presidentkandidaterna

06.10.26: Torsdag. Fortfarande ett förvånansvärt lugn i Kongo, och framförallt i Kinshasa. Lite små demonstrationer här och var, men fortfarande varken vilda manifestationer eller skjutande mellan presidentgardena. Min personliga teori håller än, om att valet kommer att passera någorlunda lugnt, och att smällen kommer några dagar innan förkunnande av preliminärresultat som enligt planen skall annonseras den 19.e november. Valdagen är nu på söndag, den 29.e oktober. Den som lever får se...

Koleraepedimin i östra Kongo är i alla fall inget man märker av här i Kinshasa, Kongo är ju trots allt lika stort som hela centraleuropa.

06.10.21: Lördag. Turen till Matadi som nämndes nedan blev av. Den 35 mil långa sträckan går otroligt fort för att vara i Kongo, nog bästa vägen i hela detta land! Vår uppgift var att ge en konvoj med valmaterial samt valpersonal eskort. Våra kravallpoliser inte kan franska och eftersom jag koordinerade hela härligeheten, fick jag äran att åka med för att styra upp det hela. Resan dit med diverese stopp för avlastning av valmaterial visade hur upperligt dålig samordning det är mellan olika organisationer och dagen blev ganska lång, dock inte förvånad. Efter lite sightseeing i Matadi på fredag förmiddag så for vi under betydligt lättare former hem till Kinshasa. Matadi ligger i ett mycket vackert bergsområde, bilder om detta kommer senare, i en separat länk ovan. Dock nedan ytterliggare ett exempel på kongolesisk packningskonst...

Nytt staplingsrekord, till och med i Kongo!

06.10.18: Onsdag. Ja, vad skall man säga, forfarande utan kranvatten hemma. Han jag bor tillsammans med anlitade en typsik kongolesisk reparatör. Vår pum till lägenheten (alla har förstås egna ledningar och egna pumpar, tro inte att man kan samarbeta) gav ju upp när jag var hemma. För 200 $ engagerade min kombo en reparatör som lagade pumpen. Det höll i en vecka. Därpå skulle samma reparatör ta sitt ansvar genom att å nyo fixa pumpen, viken han då behövde montera loss. Sedan dess (nu snart två veckor!) har både pumpen och reparatören varit spårlöst försvunna! Jag sager bara, Kongo...

Numera har jag vant mig vid balj-vatten, funkade ju förr, och fungerar även nu. Som tröst engagerade vi oss i lite ridning helgen som gick. Underbart vackert i kongoskogen, solen på väg ner, typ så här...

Molle uppsutten på JAMES, som skötte sig bra! (foto: Anders Aden)

Under torsdag och fredag blir det troligtvis en tvådagarstur till Matadi, Kongos stora hamnstad. Ligger visserligen mellan Kinshasa och kusten, fast just före diverse vattenhinder i Kongofloden så längre upp än hit kommer inte havssjöfarten. Skall bli kul, aldrig varit så långt väster ut i detta land innan.

06.10.10: Tisdag. Fortfarande utan varken rinnande vatten eller delar av AC i lägenheten. Apropå kongoförhållandena finns lite mer att läsa på sidan 4-5 i vår flygklubbtidnings senaste nätupplaga. Jag var engagerad i redatktionen en gång i tiden och kan med stolthet se hur tidningen blivit än mer flashig sedan jag lämnade skutan. Se länken nedan!

Aeroklubben i Göteborgs oktoberversion av MOFLY (MOtorFLYginformation från AKG) 2006

06.10.07: Lördag. Jo, lever än! Väl åter i Kongo har det varit fullt upp med alla möjliga småsaker som behövde åtgärdas. Dock är läget i stort oroväckande lugnt och stabilt för närvarande. För egen del är det varmt som attan här nere, AC i lägenheten trasig och inget rinnande vatten sedan tre dagar tillbaka, Kongo...

06.09.30: Lördag. Sista helgen i Sverige innan juletid, då det är ledighet på gång i Sverige igen. För er som inte är i Sverige kan meddelas att höstvädret har återkommit, kan bli skönt att åka ner till soliga Kongo på måndag igen.

Fast det har varit ett mycket härligt väder fram till nu. Nedan bilder tagna av flygare Pontus Boman då vi gjorde en grabbkampartur till Visingsö förra helgen...

Visingö-flygtur 22-23 sept 2006 i vidunderligt sommarväder

06.09.19: Tisdag. Andra dagen i Sverige. Idag körde vi upp PLASK (vår båt) till Marstand för vinterförvaring, blev en varierande tur i sol alternativt ösregn (verkligen öste ner!), och då är det lyxigt med ruff och vindrutetorkare, och alltid lika gott att vara ute på havet, trots allt!

Tiden far iväg, skulle jag misslyckas med att höra av mig nås jag till den 1 oktober på mina vanliga sverigenummer - Hörs!? (0707-528750 eller till fadern 031-205052)

06.09.11: Måndag. I Kongoland intet nytt, eller hur man nu skall formulera sig. Det råder ett fortsatt lugn fast frågan är hur det kommer att bli i börja av november. Jag är tyvärr övertygad om att det kommer bli någon form av stadskupp då, eftersom ingen av de två främsta rivalerna har något att förlora på det. För er som kommer till klubbkvällen den 21.e (se nedan om detta) lär mer info ges.

Det mest revolutionerande som annars hänt är att jag för första gången i mitt liv lyckats galoppera på riktig äkta häst - Grymt häftigt och riktigt roligt! Hur som helst, ses i Sverige om en vecka hoppas jag...

06.09.04: Måndag. I Kongoland går vi nu mot sommarhalvåret. Det tidigare kyliga klimatet med kalla temperaturer ner till nästan 20 grader ersätts allt eftersom med högre temperaturer. I helgen hade vi delvis sol och närmare 30 grader, igår söndag perfekt för att ligga vid poolen några lediga timmar.

Hemma från Sverige hör jag att hösten kommit och det mer normala svenska vädret har återkommit. Dock hoppas jag på ett sista sensommarryck under vecka 38 och 39 då jag kommer att vara hemma i Sverige! Dyker upp dagen efter svenska riksdagsvalet och två veckor framover, alltså från 18 sept till 1 oktober, hoppas vi ses!

För övrigt kommer det att bli storbildsförevisningav undertecknad med mycket om Kongo, FN:s roll, allmänt om intryck och kultur i detta land, och givetvis lite om flygning - Allt detta vid vår flygklubb (AKG)på Säve flygplats! Hör av er till mig så är det inga problem att dyka upp som 'special invited' torsdagen den 21 september kl 18.30 (inklusive ärtsoppa, eftersom det är torsdag).

06.08.28: Måndag. Lugnet åter i Kinshasa, folket åter på gatorna, och det mesta sig likt. Visserligen kan minsta incident bryta lugnet, men nu hoppas de flesta på fortsatt lugn.

Igår söndags hann vi till och med lite fritidsaktiviteter. Bl.a. faktiskt ridning! Kanske totalt femte gången Molle suttit på hästrygg, riktigt kul. Trots att det bar ut i kongolesiska bushen lyckades jag faktiskt få till lite trav med hyfsad ridning (inklusive rida lätt), faktiskt! På bilden nedan (foto:Mikaela Neijd) syns delar av teamet, Asa längst till vänster på hennes födelsedag (!), Joakim, och jag...

Molle på häst i Kongo för första gången!!

06.08.22: Tisdag, kl 17.00. Denna måndag och tisdag skiljer sig helt från tidigare vistelse i Kinshasa. Staden ligger helt öde och tom, lite spöklikt, och av och till det hörs skottsalvor. Alla affärer är stängda, och de 6-8 miljonerna innevånare ar som bortblåsta! En MYCKET märklig stämning.

Som vanligt är informationen inte vad den borde vara. Mestadels verkar det vara stridigheter mellan de tva starkaste valkandidaterna, Kabila och Bemba, enl den lilla information via fått. Just nu råder generell hemma-vistelse för de flesta inom FN, tills bättre tider. Har ingen aning vart detta barkar, fast sett till omständigheterna har man det ganska bra. Har bade mat och böcker hemma! Skall försöka lägga ut lite info efter hand, beroende på vad som sker och framkommer. An så länge fungerar ström, datanät och mestadels mobiltelefonin (mitt nummer som tidigare +243-81 368 4473). Vi får väl se hur detta blir...

06.08.20: Söndag, kl 22.55. Sitter sent på kvällen kvar på jobbet. Valperioden har hittills varit oväntat lugn, men verkar ha gällt till fram i kväll. Klockan 18.45 började någon form av styrkor öppna eld mitt inne i centrala Kinshasa, både lättare handeldvapen och även större tyngre smällar. Detta fortsatte fram tills för åtmintone 1 timma sedan. Lite fascinerande, pratat med lite olika personer i centrala stan via mobiltelefon, ibland bra akompangerat till duktigta vapensmällar!! Just nu verkar det dock ha lugnat ner sig, FN:s militär verkar inte ha varit inblandad hittills, och ingen FN-personal skadad enl infon just nu.

Vad det gäller kvällens händelse, ryktas det om att det faktiskt är presidentens styrkor som verkar ha varit något hindrande för Malu-Malu (ordföranden för den oberoende valkommissionen) när denne skulle ta sig över till en medialokal för att förkunna det preliminara totalresultatet. President Kabila har tidigt spåtts ett bra resultat, till och med över 50 procent, vilket skulle innebära slutresultetet, fast detta har minskat, troligtvis en hel del under 50 procent, och eventuellt kan detta vara en andledning till att man vill förhindra spridandet av resultatatet...

06.08.09: Onsdag. Tänka sig, undrens tid är inte förbi! Idag fick jag ett klassiskt handskivet brev skrivet som postat i Göteborg av min kära mormor den 17.e februari! Detta innebär att brevet med 8 dagars marginal klarade av att levereras hit till mig inom ett halvår (sex månader)!! Imponerande! Lite kul att läsa om smällkalla vintriga Göteborg under februari, nu i rådande högsommar.

Vad det gäller Kinshasa råder fortfarande ett avvaktande lugn... Igår hade vi kräftskiva med nya direktimporterade kräftor, raka vägen från Sverige, och ett lager snapsar och sånger. Stort tack till Asa som fixade detta och höll trevligt hov hemma hos sig! Trodde inte det skulle bli några kräftor för min del i år!

06.08.02: Onsdag. Faktiskt fortsatt lugnt i Kinshasa och mestadels i resten av Kongo. Vad det gäller valresultatet dröjer detta minst två veckor, runt den 20.e kommer ett preliminärt resultat. Det definitiva resultat kommer om sex veckor. Får ingen presidentkandidat mer än 50 procent blir det en andra valomgång om ytterligare två månader (planerad valdag söndagen den 29 oktober). Sedan följer flera veckors väntan på utgången, och till slut är det dags för parlamentet att välja en senat. Det kan alltså dröja till början av 2007 innan hela valprocessen är klar, så tillvaron här lär vara focuserad på val ett bra tag till framöver...

Jo, för övrigt såg jag idag för första gången sedan jag kommit till detta land (nu snart 9 månader!) en person klippa en gräsmatta, dessutom med en motorgräsklippare! Tänk vad man till slut får se i detta land!

06.07.30: Sördag och valdagen! Hittills ovanligt lugnt. Enl uppgift är det mer än 58.000 personer (ej FN medräknat!) engagerade i att försöka trygga säkerheten, därav ca 90 % skall vara från landets egna poliskår. Jämför man med hela Sveriges poliskår på runt 17.000 poliser, så förstår man att deta är ett stort land.
Vissa påstår att man skall räkna röster hela natten, så eventuellt finns ett resultat redan under morgondagen att vänta, och efter det lär vi väl få att göra till slut, antar jag.

06.07.29. Lördag och dagen innan dopparedagen, valdagen på söndag i morgon. Nu har vi fått plastfilm runt alla rutor på vara två bilar, efter mycke påtryckningar hos verkstaden som inte gjorde detta frivilligt (läs lördag idag!), fast till slut gick med på våra argument angående säkertet, eller kanske snarare lite mindre osäkerhet. Aven skyddsvästar och hjälmar har vi uppdaterats med. Hoppas detta inte skall bli nödvändigt, men känns som en adekvat förberedesle i dagsläget. I morgon söndag väntar fieldservice från kl 06.00 till gud vet när...

06.07.27: Torsdag. Vi narmar oss raskt den stora valdagen, den 30 juli. Hur detta skall ga, och om man skall hinna få allt forbertt till dess är den stora fragan just nu. Valaktörerna propagerar for fullt, det finns anslag overallt, och flyers både delas ut och förgyller (?) gatorna pa ganska manga stallen. Sakerhetslaget ar hittills ganska lugnt. Dock har oförståelse okat for FN:s forsok att hjalpa till, som kongoleserna till viss del redan haft sedan en langre tid (framforallt de yngre) vilket renderar i en tilltagande nivå av skadegorelse pa FN:s materiel. En av vara bilar har for andra gangen under en tvaveckorsperiod fatt bakrutan krossad. Tack o lov har vi plastfilm pa rutorna, sa de haller ihop nagolunda. Nedan lite valyra, under detta vår stackars lilla bil...

Valyra vid Place de la Gare

UN-0507 med trasig bakruta, igen!

Text och bilder från Molles sommarledighet hemma i Sverige, juli 2006

21.07.2006: Fredag. Tillbaka i Kongo, efter en hektisk period hemma, mestadels i Sverige. Under knappt två veckor hann jag minst sagt njuta av ett underbart väder och träffa många av mina saknande nära och kära - Tänk om alla svenska somrar var som dessa två veckor, det hade varit något!

Om någon/några dagar (alltså efter denna uppdatering du just läser) hittas ovan denna text länken till bilder och kommentarer från sommarledigheten 7-19 juli 2006. Längtar lite hem just nu...

03.07.2006: Måndag. Torsdagskvällens ledighetsresa hem till Sverige närmar sig, så från fredag och kommande två veckor får ni se upp där hemma! Dock lite turism även här, igår var vi några stycken som besökte ett hägnområde för apor, Bonobo, ca två mil från Kinshasa. Ett trevligt avbrott från den intensiva kinshasamiljön. Läs mer och se bilder: Besök i Kinshasadjungeln och Bonobo-aporna

06.06.26: Måndag. Vi laddar inför slutet på månaden, den 30 juni närmar sig. Detta datum 1960 blev Kongo självständiga från Belgien (eg. någon form av samstyre med fram till 1965 då Mobutu fullständigt slängde ut blegarna och det som var kvar av deras styre). Följaktligen är 30 juni fylld med demonstrationer som ett antal gånger tidigare har spårat ur. Med andra ord, jobb stundar åtminstone den 30.e, men sannolikt även före och efter detta. Hua, hua!

Fått min ledighet i juli beviljad, vilket innebär att ni där hemma får se upp i Sverige från fredag eftermiddag den 7.e juli, till onsdag kväll den 19.e juli! Hjälp mig gärna med socialiserandet, nås då som vanligt på 0707-528 750.

Idag här i Kongo mottog hur som helst 124 indiska FPU-officerare och min franska chef samt jag våra kongomedaljer för att vi ställt upp för fredens bevarannde och offrar vår tillvaro för FN:s mission i Kongo (alla uniformsklädda deltagare i FN-missioner får efter 6 månander det lands missionsmedalj som man deltagit i, oavsett arbetsinsats). Högsta FN-polischefen och högsta FN-tjänstemannen (Wiliam Lazy Swing, SRSG) var på plats och delade ut medaljer i samband med indisk imponerande parad-show. Nedan (fotat av min kollega Jean-Luc) dekoreras man av herr Wiliam Lazy Swing och längre ner parad-indier, min närmste chef Thierry, och undertecknad...

Kongo:s Special Representative Secretary General (SRSG)dekorerar menige Molle

Paradindier samt Molle med franska chefen

06.06.20: Tisdag. Helt fantastiskt! I lördags lyckades vi vara publik till en 30 personer stor sångkör. Det sjöngs Mozarts Requiem, före detta en del av Mozarts klarinettkonsert. Kören bestående av 15 damer och 15 man fick till en riktigt pampig stämning, trodde mig aldrig få uppleva liknande i detta kongoland. Fast, hade man inte blivit placerad i Kinshasa så hade man nog inte upplevt detta - De små placeringarna ute i landet lär inte uppbringa liknande!

06.06.16: Fredag. Veckan har varit full av demonstrationer, som nämnts nedan, fast inget urartade, så läget under kontroll i Kongo. Däremot urartade Molles hälsa, ja hua, första frånvaron från jobbet här nere sedan jag kom ner, alltså för 7 månader sedan, ganska ok för att vara i Afrikaland! Nå, vad hände? Jo den trevliga insekten "Ekonda" (liten rödaktig plutt) finns med jämna mellanrum i Kongo, lite säsongsbetonat, och just nu har det varit säsong. Jag vet inte hur, men på något sätt lyckades jag klämma sönder en liten sådan här rackare och då läcker härlig frätande syra ut, vilket skapar brännsårsliknande skador. Det var väl inte hela världen, fast för min del blev det lite värre, tydligen infekterat efter en vecka o plötsligt kunde jag knapp stå på benet! Lite sjukhusvård, anti-inflammatoriskt, och någon form av desinficerande salva och ett smärre under skedde på några timmar, tänka sig! Nedan Molles svullna ben, när faktiskt hela härligheten nästan är bra igen...

Sår skapat av den trevliga insekten Paederus Sabeus (alternativt kallad Ekonda)

06.06.12: Måndag. Drygt 20 personer från FN:s säkerhetsråd i New Nork besöker just nu Kinshasa. Det hela började förrgår kväll, igår och avslutas nu i kväll. Som vanligt har man satt vara backup-kravall-poliser på stand by, mer centralt i staden än normala förläggningen. Förväntade demonstrationer under helgen uteblev helt, dock idag måndag är det planerat en större demonstration under förmiddagen. Förhoppningsvis lägger sig lugnet ikväll igen, när deligationen rest. Jo, för övrigt kom vår normala reservchef kom ner hit härom dagen igen, efter lite ledighet, så nu slipper jag vara ansvarig för verksamheten, egentligen ganska skönt. Just i dagarna har vår ansvarige kollega haft att göra pga säkerhetsrådets besök.

06.06.07: Onsdag. Rykten säger att ni fått lite sommar hemma i Sverige, grattis. Sommaren här nere är ju som bekant konstant. Inte för att man är allt för rojalistisk, men saknar lite svenska sommaren och naturen, speciellt när det var nationaldag. Som plåster på såren sammanstrålade de flesta svenkar här nere i Kinshasa (ca 15-talet) vid svenska ambasaden. Trevligt nog inbjudna på tillställning (se inbjudan nedan) vilket både innebar svenskassocierad mat, dryck, och massa sång! Var riktigt roligt! Kul med denna möjlighet till att samla ihop oss under denna svenskdag.

Inbjudan till kära hemlandsambasaden

06.06.02: Fredag. Då har man blivit tillfällighetschef igen. Vanliga chefen samt hans normala stand in har båda ledigt, och kvar blev jag! Nåja, kan titulera mig samordningschef över i alla fall alla våra 750 FPU-poliser i Kongo, låter coolt, fast lär inte innebära annat än massa extra jobb. Det började redan igår, då det hade skett massa missförstånd under tidigare avtalade mötesarrangemang (själv inte det minsta inblandad i detta från början) vilket renderade i ett antal förbannade överchefer när fel chefer var (eller inte var) på fel platser, alla skällande på mig! Ja, ja, jag fick nog fram budskapet om att jag inte hade med orsaken till kaoset att göra, fast är väl den som förväntas strukturera upp de närmsta dagarna för att återta förlorad mark, eller vad vi nu skall kalla det. Hur som helst, man har att göra, men trots allt ganska kul att harva runt i grytan!

06.05.28: Söndag. Visst blev man uppklädd under slutet av förra veckan då det var medaljparad i Kisangani, och 125 medaljer delades ut. Lyckades chocka de flesta genom att dyka upp i flott vit polisskjorta, för första gången använd i Kongo. Lär väl dessutom bli tvungen att göra om bravaden i morgon måndag då vi över dagen (en lång dag, två tim flyg fram och tillbaka) skall delta i indiernas medaljparad i Lubumbashi, Kongos näst största stad, i sydöstra Kongo, Katangaprovinsen. Så här såg man ut...

Uppklädd Molle under medaljutdelning till 125 bangladesh-poliser i Kisangani (ca 120 mil öst om Kinshasa)

06.05.25: Torsdag. Ater i Kongoland, lite segt fast ens jobb kräver sin tid och engageman, så det är roligt. Just nu är jag lite plötsligt, hastigt och lustigt, i Kisangani (ca 120 mil nord ost om Kinshasa). Blir kvar här under denna torsdag och imorgon fredag. Vi har ju 125 st. av våra Bangladesh-kravallpoliser i Kisangani och nu sker lite koordinering med dessa samt en medaljutdeling. Självaste chefen över alla våra 750 kravallpoliser (samt även över oss själva, ca 350 civilpoliser) har också tagit sig hit och skall överlämna medaljerna imorgon. Tänkte själv passa på att inviga min flotta vita uniformsskjorta! Kanske dyker det upp en bild från detta evenemang framöver!?

Om någon för övrigt skulle undra över om hur det gick på varvet, så lyckades jag i mitt otränade skick lufsa runt på 1:49...

06.05.19: Fredag. Det börjar dra ihop sig till återfärd till Kongoland, tidigt på måndag morgon, för att vara nere i älskvärda (?) Kinshasa på kvällen runt 20-tiden. Hur som helst har det varit gott att kunna strosa runt omkring utan massa folk som hoppar på en med erbjudanden och försäljningskampanjer och att bara finnas till... Kommer nog att sakna flyget, båtlivet, Västkusten, alla kamrater, men INTE vädret! Idag var det enl. väderrapporten strålande sol och 32 grader i Kinshasa! Fast för någon vecka sedan var det ju faktiskt gott väder även här, då Göteborgsvarvet gick av stapeln...

Gulklädda Molle vinkar under Göteborgsvarvet 2006 (21 km gatulopp)

06.05.07: Söndag. Då har man varit hemma i Sverige nästan en vecka vilket är ganska skönt. Dock betydligt mer hektiskt än lugna Kongo, inte alla dessa aktiviteter som anhopar sig när man väl är på hemmaplan. Under veckan som gick var man med sin 94-åriga mormor över till den danska ön Anholt. En flygning på ca 35-40 minuter och man är där - Klart smidigt! Med hyrd golfbil (ja, en sådan man eg har på golfbanan!) gjorde vi hela Anholt samt jag lyckades köra fast med bilen halvvägs ner till södra stranden. Pinsamt, spec med tanke på att man inte får köra på stränderna! Ja, ja, nedan jag och mormor i alla fall...

At crewdeck on SE-LMZ inbound Anholt

06.04.24: Måndag. Kunde faktiskt igår eftermiddag konstatera att även Kinshasa kan ge ett vackert intryck, speciellt efter en eftermiddag på Kongofloden, sol, bad, och en hemfärd vid solnedgångsdags...

Storstaden Kinshasa kan faktiskt ge ett vackert intryck!

06.04.22: Lördag. Tänka sig, det sker under i Kongo! Nja, inte allt för häpnadsväckande, fast jag och min andra kollega (vi som åkt på att sköta det administrativa för våra 750 st FPU-poliser) lyckades prata till oss en tvådagarskurs i Excel. Lite lustigt, en datakurs i djupaste Kongo! Kursen var hur som helst mycket givande!

Annars är tillvaron här nere lite distraherad just nu, jag skall ju faktiskt äntligen komma hem till Sverige under tre veckor (v.18+19+20), för första gången på nästan ett halvår - Skall bli riktigt skönt! Planeringen är att bo hos snälla fadern och Kristina, där man nås på 031-205052, och väl hemma i Sverige igen nås jag även på vanliga mobilnumret 0707-528 750. Det lär väl bli tre hektiska veckor, så om jag inte hör av mig, hjälp mig gärna på traven! Vi hörs och ses!?

06.04.17: Måndag, dagen efter undertecknad blivit 37 år fyllda. Söndag och dagen till ära, lyckades man smita en liten sväng från sin annars så fängslande arbetsplats. Faktum är att vid sidan, utanfor Kinshasas storstad, finns faktiskt klassisk afrikansk ödemark. Nedan gänget några mil öster om Kinshasa, ute i ödemarken...

Fyra stadsbor på utforskningsresa

Där faktiskt ett svalkande dopp i floden Lumene blev en av födelsedagens trevliga upplevelser. Men, nog så trevlig var även födelsedagsmiddagen hemma hos två andra trevliga kollegor, tack till Mikaela och Hedvige! Och tack ni som faktiskt kom ihag denna ovasentliga dag! Puss till mormor som också hörde av sig! Hur som helst, nedan badandet...

Svalkande strid ström

06.04.10: Måndag. Det var en hektisk vecka som gick. För första gången i FN:s hitoria (i alla fall i Kongo) hade man tre samövningdagar med säkerhetspersonal från FN, våra polisenheter från Bangladesh, och våra polisenheter från Indien – Alla tre i en gemensam samövning, tänka sig! Ovningarna skedde i Kasangulu (1,5 tim bil både morgon och kväll) och var riktigt givande. Dels visade respektive sin metodik som visades upp i praktiken (olika organisationer, olika länder, minst sagt olika metoder, gissa sameffekten!), dels allmän övning, och dels bekanskap över gränserna. Ett bra projekt men en himla massa jobb. Nedan ett gäng UN secutiy (svarta hjälmar) tillsammans med våra indiska FPU:er (ljusblå hjälmar) på väg att skingra aggressiva demonstranter...

Crowd control training in Kasangulu

I lördags hade vi världens åskväder, det västa jag varit med om. Påstå att det regnade är en underdrift, det vräkte ner. Det dundrade och brakade, och rätt som det var brakade det lite väl mycket: Vi satt två personer och arbetade som bäst, jag fick en statisk stöt i ena handen och kollegans dator blev helt svart, och är så även idag, två dagar senare! Vi skulle just skicka iväg en lång rapport som var skriven i kollegans numera svarta dator angående den smått historiska samövningsveckan som gick. Om rapporten (lång och med massa bilder) finns kvar återstår att se! Vi kanske får ett svar senare idag, reservdel beställd. På vägen hem kryssade vi med bilen genom vattenmassor upp till övre delen av motorhuven! Trodde bilen skulle ge upp (jag körde inte och hade inte heller kört igenom dessa vattenmassor) men bilen klarade detta elegant!

Men, men, i söndags hann man i alla fall med lite sol och bad i Kongofloden igen, rena Mallorcaforhållandena – Man måste ju trösta sig med något...

Arbetsamt på badstranden under del av en slitsam söndag!

06.04.01: Lördag. Hua, hua, lever fortfarande, fast lite väl mycket att göra just nu. Typiskt nog skall plötsligt ALLT ske på en gång! Hux flux skall samarbete på alla möjliga fronter ordnas, och är det något som är krångligt i detta land (och i denna organisation) så är det samarbete! Våra FPU skall nu minsan samarbeta med PNC, UPI, PIR, UN military, Congolese military samt diverse välgörenhetsorganisationer - Allt helst på en gång!

06.03.27: Måndag (Pappa Rudolfs namnsdag, grattis!). Igår söndag var en hektiskt dag. Dels hade våra Bangladesher en stor tillställning för deras självständighetsdag (den 26 mars 1971, då de började sin frigörelsekamp från Indien/Pakistanska armen, för att senare i december 1971 grunda sitt nuvarande Bangladesh) och diverse högheter var självklart inbjudna.

Dels var jag säjlv på ett kongolesikst bröllop senare under söndagkvällen. Kan sammanfattas med intressant; Massor med folk (200 pers?), i stort sett alla kom minst två timmar efter utsatt tid, det var skränande hög afrikans musik under hela tillställningen (inte lätt att prata med någon samt högtalarna inte dimensionerade för vald volym), en präst välsignade, plötsligt sjöngs melodin "O store Gud..." fast med annan text, i tur och ordning dansade olika gruperingar fram till brudparet för att dansandes leverera lyckönskningar och presenter, och efter detta till slut någon form av buffe. Klart spännande och intressant!

Misstänker att ni nu har sommartid hemma i Sverige? Ni är numera en timma före oss, bra att veta! När klockan hos er är 18:00 är den således 17:00 hos oss. Här har vi uppenbarligen sommarklimat ständigt och således ej fenomenet vintertid!

06.03.24: Fredag (nio månader till julafton). Nedan länk en sida med lite bilder från vårt nya kontor, eller framförallt miljön runt detta. En liten grön oas, mitt under svenska vintern, ganska behagligt, och idag bara runt 35 grader...

Vårt nya kontor (kallat ALCATEL eftersom allt här tycks kallas efter diverse tidigare fabriker!)

06.03.23: Torsdag. Tänkte jag kunde hälsa till er från vår generalsekreterare, herr Kofi Annan och hans svenska fru Anna. Igår skakade jag hand med både herr Kofi och fick överraskat Anna med att vi är två SVENSKA poliser här i stan, vilket hon inte visste - Kul att överraska självaste generalsekreterarens fru med detta! Kofi och Anna avslutade sitt tvådagarsbesök här i Kinshasa idag förmiddag, då de for vidare till Kisangani och senare lämnade Kongo. Det har varit några arbetsamma dagar, då våra 250 backup-poliser behövt vara både här och där - Nu äntligen lite lugn för annat normalt jobb!

06.03.17: Fredag. Dagens stora händelse blev en trafikolycka, vilken var jag med mitt egenhändigt utkvitterade skötebarn (vår fina 4-hjulsdriftsbil, som råkar vara kvitterad av mig) som blev påkörd av en kongolesisk busschaufför! Vilken cirkus! Bussen körde förstås fullständigt i fel riktning (d.v.s. i motsatt fils riktning), vi (jag) fick köra av vägen till höger, men inte räckte det - skroooooooshiiiiisssggnnn - var vad vi hörde samtidigt som hela bilen gungade. Vi kastade oss ut ur bilen, såg den löjligt lilla skadan jämfört med hur det hade uppevts, och fick sedan rusa efter den icke stannande bussen. Turligt nog råkade en FN internsäkerhetsbil köra förbi, och som rådigt ställde sig rakt framför den flyende bussen. Mitt i gatan, i fel färdriktning, fullständit blockerande det mesta startade cirkusen. Ur bussen rusade mörkhyade människor, skrikandes att de tillhörde regeringen och inte behövde stanna här inte, vi efter och började ifrågasätta, samtidigt som folkmassan flockades, ivrigt deltagande i argumenterandet, på franska, på engelska, på lingala, och gud vet vad...

När det gäller FN-fordon är det viktigt att få gjort ordentliga anmälningar på allt möjligt trams, om inte, så tvingas man till att betala HELA kostnaden helt själv, genom bryskt löneavdrag. Behagar den vållande parten smita från olycksplatsen krånglar det onekligen till det hela. Denna gång var det dock gott om vittnen och FAKTIST inte mitt fel, så det kommer väl att ordna sig. Men, men, vilken cirkus... Efter 5 min kom dock vår interna FN-polis och tog uppgifter på oss alla. I morgon lär väl större delen av dagen ägnas åt pappersproducerande kring det hela. Hur som haver, ingen skadad, slutet gott. Trevlig helg på er, ni som råkar läsa detta!

06.03.16: Torsdag. Hurra, idag har vi flyttat tillbaka kontoret till centrala Kinshasa igen, underbart! Tidigare dagliga turer på mellan 25 min till ibland 90 min (enkel vag!!) är från idag ett minne blott. Nu maximalt tio minuters tur.

Flytten tog hela dagen, och nu har man genomfört detta spektakel två gånger de senaste två månaderna, lite segt, fast nu har vi minsann en riktig byggnad (senaste två mån haft en barack), utsikt över en frodig gräsmatta, större rum, och faktiskt FN:s enda gymliknande lokal just runt hörnet! Riktigt bra!

06.03.15: Onsdag. Tidigare nedan förkunnades att jag gjort mitt premiärdopp i Kongofloden. Inte nog med detta, det hela förevigades! Här just innan jag någonsin badat i Kongofloden...

Bild på Molle JUST före sitt första dopp i Kongofloden!!

I morgon torsdag skall vi och kontoret åter flytta in till centrala delarna av Kinshasa - Underbart!

06.03.13: Måndag. Härmed förkunnas att jag gjort mitt premiärdopp i Kongofloden! Premiärdopp kanske det inte skall kallas, utan lite mer än så, för igår söndag tillbringades faktiskt en del av eftermiddagen i den ljumna floden. Tog oss ut till en större sandö mellan de båda Kongoländerna och njöt av den gassande solen och möjligheten till bad - Görskönt! Känner mig som en nybakad kräfta idag! Nedan vårt arrangemang och vår båt...

Eftermiddags-relax i Kongo på sandö

06.03.12: Söndag. Nu har lugnet lagt sig, de som skulle iväg på en konferens i Italien åkte dels igår, och resten far i morgon måndag kväll. En lugn administrativ vecka stundar. I skrivandets stund har vi blå himmel, ca 32 grader varmt, och i eftemiddag är det planerat en tur på floden med eventuellt ett premiärbad i Kongofloden! Hittills inte vågat mig på ett bad - Det pratas om sjukdomar, maskar, sniglar, och orenat avloppsvatten från större delen av Kongo! Mod eller dumdristighet - Vi får se...

06.03.07: Tisdag. Inga revolutionerande nyheter från Kinshasa. Ang. jobbet kommer vi från imorgon onsdag till fredag ha en konferens i staden med våra enheter med cheferna hitresta från olika delar av landet.

För er som skulle få för er att skicka post har jag nu en bättre adress via FN:s huvudkontor i New York, sedan går posten internt via FN hit ner. Betydligt säkrare än tidigare direkta adress via kongopostverket. Använd adressen nedan och det tar enl uppgift drygt två veckor att få ner något hit:

Lars Molin
Civpol/Iveco/MONUC/Kinshasa
PO 4653 Grand Central Station (GCS).
New York 10163-4653
USA


Som övrig kuriosa kan nämnas att Demokratiska Republiken Kongo bytt flagga (!) lördagen den 18 februari i år, till den flagga man hade i Zaire från 1964. Nedan denna skapelse ...

Demokratiska Republiken Kongos nya flagga

06.03.02: Torsdag. Tänka sig, man åt semlor i tisdag, vår fettisdag! För er som inte vet, så öppnade en ny resturang här nere i Kinshasa för någon månad sedan, och inte vilken som helst, utan en SVENSK restaurang! Ett svensk par som drev lunchkrog i denna stad för många år sedan tar nu nya tag och har öppnat en ny restaurang, förstas med alla svenska rariteter som vi annars inte hittar här. Låter kanske lite ynkligt, fast efter ett antal månader med bara knepig afrikansk mat, franska, lingala, svahili, och gud vet vad, sitter det riktigt gott med lite svensk hemmatradition, faktiskt!

Jobbfronten är sig ganska lik. Man skall ha ett tvådagars presentationsjippo ang var verksamhet nästa vecka. Ytterliggare veckan efter (v.11) skall  cheferna i vår verksamhet till Italien på (gratis-) konferens, och själklart skall det trollas fram en hel del material och presentationsprogram. Detta hamnar på vart bord. Mitt i allt detta är det nya krav på daglig statistik som skall till New York, samtidigt som viktigare fragor (ex. kring samarbete med den lokala polisen, eller hur att förbättra kommunikationsproceduren för odergivning, som är obefintlig just nu!) skrinläggs. Ja, ja, dagarna går i alla fall fort...

06.02.26: Söndag. Nu är länken nedan med lite om februari färdiguppdaterad, alltså även lite text o bilder från Bukavu och Rwanda. I övrigt, irriterar alla europeer jag hittar här nere med att påpeka vilka som just vunnit OS 2006 i hockey - Tar skruv!

06.02.20: Måndag, lever än! Ater efter 10 dagars ledighet för tjänstgöring, känns verkligen som en mååååååndag! Hur som helst, runtresandet som planerades (och som sedan tidigare redogörs nedan, den 8.e februari, inklusive karta) fungerade förvånansvärt bra enl urprungsplaneringen. Alltså sett hur trevligt mina två svenska poliskollegor i Bukavu har det, buskflugit runt Tshikapatrakten i en AN2 (ryska konstruktören Antonovs modell nr 2, ursprungligen från ca 1948, nytillverkas fortfarande i Polen!) upp och ner på verkligen djungelstigar, runtguidad i luften aldrig högre än 300 meter av en lett som flugit ett antal tusen timmar AN2 (vilket märktes), och till sist en tvådagarstur till Kinshasas grannstad Brassaville. Ack så nära (5 min i snabbåt) fast ack så långt bort administrativt. Hade det fungerat enl liknande system i Oresund, så hade inte många fått för sig att göra dagsturer till Danmark!

När det lite senare dyker upp en länk nedan (kanske ej hunnit fixa till den än) så finns bilder och text från hela spektakelet att beskåda...

Molles äventyr i Kongo under februariledigheten

06.02.08: Onsdag. Efter lite om och men skall jag från och med fredag vara ledig i 10 dagar, skall bli skönt! Planeringen är att med FN-flyg ta mig till östra Kongo och besöka två av vara kollegor, i en håla som heter Bukavu. Vidare planering är att ta sig tillbaka till Kinshasa i början av kommande vecka för att ev haka på en annan civil svensks flygningar ner i södra Kongo, omkring en ort som heter Tshikapa. Där det lutar åt att hänga med på buskflygning med AN2, visserligen som passagerare, men i cockpit i alla fall. som slutkläm 17-19.e feb hoppas jag på en tur till grannlandets huvudstad, Brassaville. Men, i detta land vet man aldrig, planering är planering...

06.02.05: Söndag. Nu har vi fått en ny samordningschef för oss koordinerare av FPU-poliserna. Aven denna är fransman, som vår tidigare. Det hela betyder nyordning och det kan väl kanske vara bra.

För bra länge sedan utlovades ett utdrag ur den kongolesika trafikbilden. Nedan länk går till ett antal minst sagt fascinerande bilder (ca hälften tagna av mig, andra halvan av en fransk kollega som kom ner till kongo samtidigt som mig i november). Titta och förundras...

Knappa tjugotalet axplock från trafikbilden i Kongo

06.01.31: Tisdag. Denna sista dag i januari har arbetet åter jagat ikapp. Just nu planerar vi in att hur på bästa sätt nyttja vara FPU-enheter i Kinshasa under eventuella orostider, med anpassning av den redan existerande bredskapsplanen för FN-militären, till en ny version med även FPU-enheterna implementerade. Ett ganska omfattande arbete som vi inte helt hann klart fore konstitutionsvalet i december 2005.

I helgen hade vi ett möte med ALLA svenska civilpoliser i Kongo (sex stycken inkl mig, fyra av oss hitresta till Kinshasa från Kisangani och Bukavu) och förutom allmänt utbyte av erfarenheter hade vi även hade ett lite mer lättsamt inslag, mestadels arrangerat av mig, nämligen en tre timmars trevlig tur på Kongofloden, med en av FN:s patrull-pusher-båtar...

MONUC pusher boat

På bryggan

06.01.27: Fredag. Då är man äntligen hemma i sin hemstad Kinshasa igen! Hemresan från Kananga (ca 80 mil öster om Kinshasa) tog mig två dagar och slutade med föjande FEM flygningar: Från Kananga till Lubumbashi (spontant studiebesök två tim vid vår indiska FPU enhet, kul!), till Kalemie (så långt öster ut man kan komma i Kongo, och Kong är stort!) med extra övernattning vilket markerats med svart ring i bilden nedan, till Bukavu, till Kisangani, och till sist till Kinshasa där man landade runt 17:30-snåret igår. Hur som helst har man fått se mycket av Kongo från ovan, vilket faktiskt varit ganska kul, samt fått se staden Lubumbashi och samhället Kalemi på köpet.

Idag fredag har vi haft lite förberedelser inför morgondagens möte I Kinshasa med alla svenska civilpoliser, d.v.s. alla vi sex konstaplar. Enl planerna skall vi kombinera utbyte mellan våra verksamheter med en tre timmars fård på Kongofloden – Får se hur det blir med det, i detta land vet man aldrig. Hur som helst, nedan Kinshasa och Kananga som de två stora ringarna, den lilla röda Mbuji-Mayi. Därefter den redan beskrivna lätt utsvängda tvådagarshemresan...

Molles tour Kongo 21-26 jan 2006

06.01.23: Måndag eftermiddag. Tillbringat tre dagar i skogen ca 80 mil öster om Kinshasa, och fortfarande finns det en hel Congo kvar öster om mig, ett stort land. Lappsjukan tilltar, tack o lov kommer resans höjdpunkt med helikopterbesöket i Mbuji-Mayi imorgon. Det visade sig att man ändrat tidtabellen till att bara stanna en timma i Mbuji-Mayi från ursprungliga fyra timmar!! Efter hett kacklande med diverse ansvariga ser det nu ut att bli ett 2,5-timmarsbesök där i morgon. Tack och lov pågår Coupe du Afrique just nu (fotboll) med bl.a. Congo som härom dagen slog Togo. En riktigt rolig match som man såg ute i denna håla på enda existerande etablisemang värt att kallas krog. Gissa om det blev livat varje gång Congo gjorde mål!

Nedan FN:s högkvarter och dess utsände...

Monuc Cartier General à Kananga

Molle à Monuc Cartier General à Kananga

06.01.20: Fredag eftermiddag. Kan säga att idag är det varmare än vad det var igår, och med tanke på nedan bild kan ni ju gissa hur stekande hett det varit idag...

Temperatur i skuggan 2006-01-19!!

I morgon tidigt i ottan bär det nog iväg till Kananga, och jag kommer att stanna där till och med onsdag. Tisdagen innan blir en 40 min helekoptertur fram och tillbaka till metropolen Mbuji-Mayi, dit så småningom 250 av vara senegalesiska (endast fransktalande) polisenhetspersoner skall lokaliseras, fast dit man ännu inte kommit - Därav kommande inspektion! Det ryktas att där inte finns el, inget vatten, och ev. än mindre kommunikativa möjligheter, så när nästa uppdatering kommer här återstår att se...

06.01.18: Onsdag morgon. Då har man tillbringat första natten i sin lägenhet. Saknar inte mitt hotellrum, fast det är lite ovant att plötsligt vara sam-boende med en kanadensare och plötsligt ha värsta kolonialstuket med herr Benard, vår allt i allo, som enligt uppgift sköter matinköp, matlagning, diskning, städning, och tvätt. Det härligaste är dock att man nu ha lite större yta att röra sig på. Men som sagt, hittills har jag i vaket tillstånd bara hunnit vara i mitt nya hem några timmar.

Till helgen och kommande måndag ser det ut att bli första tjänsteresan, till metropolerna Kananga och Mbuji-Mayi, vilka ligger dryga timmen flyg samt halvtimmen med helikopter öster ut, och där två av våra sex FPU-enheter är lokaliserade. Nu skall det nämligen inspekteras! Men, å andra sidan är det några dagar kvar till helgen, och i denna värld så kan det hinna ändra sig...

06.01.15: Måste ju förevisa vår FN-bil, en gammal Nissan Patrol diesel som går alldeles utmärkt, och har faktiskt fyrhjulsdrift, faktiskt INTE överdrift i detta land! Vi är två/tre stycken som delar på den, ganska OK. Fast idag denna söndag röjer jag runt helt själv i den! Observera fästena runt rutan för att montera kravallgaller - Har dock inte behövts än ...

Eminenta UN-146, Nissan Patrol

06.01.13: Faktiskt fredagen den 13.e. Ja då har man deporterats ut på landet, fast klart, så långt ut på landet är det inte, men jämför man med den femminuterspromenad man hade innan, så blir det långt med en halvtimme bil både före och efter jobbet. Och hur skall det gå med lunchpoolbesöken? Så här såg det ut härom dagen...

Molle och Janne slappar vid poolen

Jo, en sak till, just nu filar jag på ytterliggare lite underhållande, minst sagt fascinerande trafikbilder från detta land, vilka kommer att publiceras om några dagar - Håll utkik framöver...

06.01.07: Lördag och ytterligare en helgdag på jobbet. Lugnet råder fortfarande eftersom de flesta potentaterna inte återkommit efter jul och nyår. Dagarna ägnas mest åt administrativt som kommit efter, nu när min närmste chef är här igen.

Det lokala problemet just nu är elaka rykten om att vi skall flyttas ut ur vårt kontor, hittills mitt i Kinshasa, vid högkvarteret. Man hotar med att kasta ut oss på landet (blir en himla resa varje dag) eftersom andra höjdare vill ha vart kontor, och här har höjdarna alltid förkörsrätt, oavsett vad. Ja, ja, vi får se. Hur som helst är livet här nere hyggligt, när ens största bekymmer är lokalfrågan...

06.01.02: Midnatt mellan år 2005 och år 2006 tillbringade man i en utomhuspool, ganska lustigt och trevligt sätt att skåla in det nya året. Gott nytt år på er dar hemma åxå! Denna måndag är egentligen helgdag här nere i Kongo, fast för oss gäller jobb som vanligt, suck! Fast vi sliter inte ut oss, alla byråkrater är ytterst frånvarande. Imorgon tisdag lär man dock få att göra! Allt som lagrats under ett antal dagar lär rassla till, samt JAG kommer vara den enda av oss fem sambandsmän här i staden, och vara tillfällig chef över alla våra 750 FPU-personer i hela landet! Lär väl inte våga fatta ett enda beslut under dessa tre dagar som detta varar...

Något helt annat! Kom äntligen upp i luften i ett av de få småplan som finns i denna stad (detta land!). Mer om detta finns att läsa på sidan Text och bilder från tourcongo 2005-12-31

För övrigt tack till er som ringt på Skype, detta fungarar ju förträffligt, för att vara gratis! Kul att prata med er, Andreas, Göran, och Mats! Som nämnts nedan, jag hittas ibland som kongomolle!

05.12.30: Nu har jag på årets näst sista dag installerat Skype på kontoret. Mitt anvandarnamn blev faktiskt kongomolle då vanliga formen av molle var snodd, så ni som associerar till en viss kass film får väl ha det nojet!

Hur som helst, skype är mycket användarvanligt, och for er som inte hittat detta sätt att kommunicera än, ni kan surfa in på Skypes sida: http://www.skype.com/ och ladda ner programvaran som krävs (ca 7 MB) och till sist sedan installera det hela, vilket ar snabbt och latt gjort. Till sist en liten påminnelse om att min tjänstgoring innebär en hel del tjänst utanfor kontoret, dock oftast inne dagligen mellan kl.08-10 och kl.16-17:30, cirka. Alternativt prova under hela helgerna, eftersom vi jobbar ALLA dagar! Alltså, hörs på nätet!?!

05.12.26, måndag o annandagen: Skulle ni mot all förmodan ha sett att det är lite livat i östra Kong-Kinshasa så har man där återupptagit försöken att fa ut ugandastödda gerillatrupper. Kortfattat tog gerillatrupperna några gisslan, senare har det förhandlats o nu har det blivit lite mindre stridigheter. Detta marks dock inte alls här, 150 mil västerut, inte det minsta, märkligt nog i samma land!

05.12.24, julafon: Då har man haft sin forsta ledighet nere i Afrikalandet. Efter tidigast 30 dagar har man mojlighet till ledighet (jobbar ju som bekant ALLA dagar, aven helgdagarna, beskrivet ett bra tag längre ner pa denna sida) så efter 32 dagar slog Molle till. En av mina kollegor har nere, Bengt, råkade ocksa vara ledig sa vi slog oss samman och for over till Uganda. Projektet var jättergorillorna uppe i Ugandiska bergen. Dessa finns bara i ett litet hörn av hela världen, just i gränslandet mellan Uganda, Kongo och Rwanda. Gorillorna går att komma åt fran alla dessa tre länder, fast man hamnar nastan pa samma stalle, dock formelt avdelat genom dessa länders riksgranser. Krangligast ar faktiskt fran Kongo (för det första 150 mil oster ut i andra änden jamfort med Kinshasa, samt for det andra finns det flest gErillor där, och det var ju gOrillor vi ville se). Eftersom FN har internflygningar till Uganda och man kan få åka med i mån av plats om man reser på fritid, så blev detta alternativet. Dvs ingen som helst garanti for varken dit eller tillbaka, fast det hela gick utmarkt. Gissa dessutom vem som satt framme i cockpit ett antal gånger, och detta i en gammal Boening 727-100 från 1969! Två piloter, en flygmaskinsoperator bakom dessa, en prestandaberaknare samt jag – Bara fem pers i cockpit! Kan säga att vara klubbplan på Säve kändes grymt morderna!

For er som ev undrar om hur valet om ny konstitution gick, så blev detta lugnare an lugnast. Ett hyfsat valdeltagande och ett ganska definitivt JA till konstitutionsforslaget. Exakta siffror går ej att få fram i nulaget. Framover återstar två valomgångar, vilka i nulaget ar planerade till 9 april och 28 maj, om detta nu inte blir framskjutet.

Idag julafton har jag min sista lediga dag for denna gång. Sovmorgon och lite julstämning med det femarmade stearinljus som min mormor Omi skickade med mig ner. Tydligen har min far åter igen blivit forfattare i och med nytt bokutsläpp förra helgen, verkar spännande! Hör gärna av er ni som eventuellt både har fått boken och läst den. Tänker på er där hemma och önskar er alla en RIKTIGT GOD JUL!

Klicka här för text och bilder från Tour Uganda december 2005

05.12.22, dan fore dopparedan: Sitter just nu i Kampala, Ugandas huvudstad, efter ett knappt en vecka i Uganda. I mandags kom man alltsa ivag med FN:s internflyg, och efter tre flighter trillande man ner i Entebbe utanfor Kampala. Huvudmalet var bergsgorillor. Obokade som vi var knep vi två av de 32 st. gorillapass (obligatoriska for att overhuvudtaget fa se nagra gorillor) som maximalt tilldelas per dag i  hela Uganda. Efter en hel dags skumpande pa kringelkroksvagar (snarare stigar, sista tre timmarna en medelhastighet pa ca 20-25km/h!) och ytterliggare overnattning fick vi till slut en timme tillsammans med dessa varelser mitt ute i regnskogen, i sin helt normala natur, i helt villt tillstand. Cool upplevelse!

Idag stog man med var sin fot pa ekvatorn, ocksa ganska roligt. Fick demonstrerat vattentricket, d.v.s. man låter vatten rinna ur ett kärl, och soder om ekvatorn rinner det moturs, mitt på ekvatorn rinner det UTAN virvel, och norr om rinner det medurs! De två urtappningarna som inte var just på ekvatorn skedde ca 5 meter (ja, FEM meter!) soder och norr om, och detta räckte för att ge ett tydligt utslag, häftigt! Man behover se det hela for att tro pa det. Hur som helst, var vi mitt på ekvatorn, inget tvivel om detta!

Om planerna stammer ar jag o min kollega åter i Kinshasa i morgon kvall, därefter ledig julafton, fast åter jobbb från den 25.e...

05.12.18, söndag: Idag är det valdag för de drygt 23 miljoner kongoleser som har registrerat sig genom att söka röstkort. FN-ledningen här är orolig att det skall kunna gå som det brukar i kunna gå i dessa länder, men hittills är allt lugnt. Dagen började med att hela vår bangladeshstyrka inklusive oss sambandsmän kommenderades redo och uppställda kl 06.00 i morse! Sedan dess har man patrullerat av staden under olika intervaller likt vid värsta fotbollskommendering hemma i Sverige - Skyddsväst och hjälm på...

Bangladesh frigörelsedag (nämnd nedan) avlöpte som planerat. Bangladesharna lyckades med konsttycket att bjuda in FN:s högste representant i Kongo (Mister. Sving) och självklart även vår högste FN-polischef i Kongo (Monsieur.Cure). Sambandsman som man är, var man tvungen att delta i detta och sedan en officiell lunch efter firandet. Lunchen var minst sagt omfattande! Nedan skymtas herr Molle till höger, mitt i bilden syns i mörk kostym herr Sving, och till höger om honom i vit skjorta herr Cure...
Molle på fin-lunch

Huruvida det blir Uganda med bergsgorillor (inte gerillor hoppas jag!) alternativt Brassaville i grannlandet eller ev lite medflygning i småplan över Kongo återstår att se...

05.12.15, torsdag: En hektisk helg väntar pa oss. Imorgon fredag är det Banglades frigörelsedag. Infor detta har var bangladesh-polisenhet meckat ordentligt. De har hela tiden envisats med att bjuda in de hogsta hogheterna i missionen, vilket renderat i en hel del jobb for oss ocksa. Man maste namligen folja hela kedjan av chain of command, och det ar MANGA led fran oss samordnare, upp till hogsta honsen. Hur som helst, flashiga inbjudningskort med ord som Chief Guest SRGS Mr. Swing och Special Guest Police Commissioner Mr. Cure finns att lasa i denna.

Hur som helst, i morgon gar hela denna harlighet av stapeln. SAMTIDIGT skall en enorm radioforbindelsetest genomforas for alla civilpoliser i Kinshasa, da man nu narmar sig sondagens val och ev oroligheter. Plotsligt har man kommit pa att inte alla har radioapparater eller vet hur de hanteras. Gissa vem som akt pa ansvaret att dels forbereda och dels genomfora radiotestet pa lordag, dagen innan valet. Mitt i detta tankte jag o en annan kollega har nere forsoka ta oss ivag till Uganda pa mandag morgon, vilket kan bli knivigt. Ev haller valet fortfarande pa under mandagen, vilket man i nulaget misstanker kan ske, trots att den officiella valdagen ar sondagen den 18.e!

Plan B om man inte kommer ivag blir istallet ev medflygning i kinshasatrakterna med en svensk pilot, och plan C blir att besoka grannlandets huvudstad Brassaville under tre dagar, och ev hitta laglandsapor som skall finnas i utkanten av denna stad.

Nasta rapport pa denna sida kan ev droja ett tag, det ser ut att bli en hel del kommande dagar. Nu skall herr Molin forsoka ge sig ut pa en forsta afrikansk hårklippning...

05.12.14, onsdag: Idag ar det dagen efter lucia, vilket vi faktiskt markte aven har nere i varma Kongo! En samling personer, därav flertalet svenskar inblandade, repeterade faktiskt in klassiska luciasånger och förärade oss luciastamning igar kvall vid svenska ambasaden. Dar stod man i den 30-gradiga varmen, svettades, och hade ganska svårt att kanna julen, tills det vackra luciatåget kom...
Lucatåg

05.12.11: Söndag igen och arbetsdag igen, dock lite lugnare än de andra dagarna. Lite administrativt pyssel. Den nya polisiära verksamheten med bl.a. våra 125 bangladesher och ett annat gäng på 125 indier är ju tänkt att integreras i FN:s övriga taktiska upplägg, dels under kommande konstitutionsval, dels ur det allmänna säkerhetsperspektivet. Igår hade vi ett första större möte över gränserna om man kan kalla det så, med den militära ledningen i Kinshasa och sambandsmän för de nya FN-polisstyrkorna. Då det är mindre än en vecka till valet är militären mindre pigg på att ändra sitt upplägg, så vår nya polisverksamhet får lappas in över detta på bästa sätt. Hur som helst skall det skaffas fram kartor, ideer på lämpliga transportvägar, praktiska upplägg .m.m. Hur som helst, ha en go söndag där hemma!

05.12.08: Konstitutionsvalet närmar sig, söndagen den 18.e är det dags. Normalt brukar tider kring val i dessa länder innebära orostider med allt från kravaller till stadskuppförsök. I detta fall är det ju inte det stora valet som gäller utan ett initialt val där ett förslag till ny konstitution förhoppningsvis skall röstas igenom. Blir det nej nu, så får processen börja om, vilket nog inget av partierna vill. Eftersom mer eller mindre alla vill ha ett ja den 18.e och alltsa är överens så borde tillställningen gå lugnt till väga, fast man vet aldrig i på dessa breddgrader.

Våra 125 bangladesher är ju en del av FN-personalens säkerhetslina, så idag har vi diskuterat samarbete mellan de två 125-personers polisbackup-enheter som finns i Kinshasa (varav den ena är vår bangladeshstyrka) och FN:s militära styrkor. Det börjar bli hög tid! Nedan våra bangladesher uppställda inför vårt välkomsttal...

Våra

05.12.06: Idag har vi lyckats föra en önskan från våra Baladesher genom hela FN-systemets olika chefsled till nästan högsta chefen. Den 16.e dec vill de fira sin nationaldag (16 dec 1971 grundades nuvarande Bangladesh) och vill förstås bjuda in de höga cheferna. Då allt måste ha sin gång i denna värld behöver detta passera MåNGA chefer, vilket skett under denna dag. Nu skall bangladesherna fila på en elegant inbjudan...

Vissa undrar över en eventuell postadress ner till mig. Enl uppgift är den enligt följande:
Inspecteur Lars Molin
CIVPOL
MONUC HQ
BP 8811 KINSHASA
Demokratiska Republiken Kongo

Samt tidigare nämnd tfn hit ner är: +243-81368 4473

05.12.05: Idag har vi, jag o min kollega, hälsat ordentligt på alla 125 bangladesher under deras morgonsamling, samt högtidligt förklarat att de är här för att trygga FN:s arbete. Tror de uppskattade detta.
För övrigt såg en av mina svenska kollegor att en svensk tidning rapporterat om jordbävning i östra Kongo, vilket inte alls märktes är - allt lugnt!

05.12.04, söndag: Jo, ni ser helt rätt, i FN:s system jobbar man alla dagar i veckan och efter fem dagar lagras en ledighetsdag. Dock får man inte ta ut dessa dagar hur som helst, utan för detta finns ett mycket reglerat system. Kortfattat måste det gå minst 30 dagar mellan uttag av ledighet. Snabbt kan man räkna ut att eftersom jag kom den 17.e så lutar det åt afrikansk sighteeing veckan före jul - Kanske bergsgorillor i Rwanda, vem vet? Hur som helst, slut på drömmandet o åter till tjänst! Som det ser ut i nuläget skall man söndagen den 18 december ha en folkomröstning om den nya konstitutionen vilket innebär att det mesta kan bli lite kaosartat runt den tiden. Man kan ganska snabbt gissa hur det blir med min inarbetade ledighet om det skulle bli allt för livat efter den 18.e...

Nu har jag hur som helst officiellt fått en befattning som sambandsman för en FPU-enhet, se tidigare beskrivning nedan, bestående av 125 personer från Bangladesh. Man har sex stycken sådana enheter och för varje sådan enhet har man två sambandsmän. Jag har parats ihop med en egyptier som verkar ha hunnit bli varm i kläderna så just nu intoducerar han mig i verksaheten - Väldigt praktiskt. Idag har vi ett antal mindre småproblem som behöver redas ut. Får se hur det går med det...

Kom på att man kan kliva upp på vårt hotelltak. Förstås inga staket eller annan säkerhet, fast en ganska vacker vy...

Vy från Hotell Fontana Inn, Kinshasa

05.11.30, onsdag: Nast sista introduktionsdagen! Jag antar att det är sambandstjänsten (beskriven nedan) som gäller från fredag... Idag har vi haft mycket givande information om kongos rättssystem vilket visar sig innehålla en ganska bra lagstiftning. Folk får enl denna inte buras in hur som helst, måste ha fått sitt fall presenterat for en åklagare inom 48 timmar och om inte så måste de släppas, och husrannsakan får i normalfall endast goras mellan kl 05-21 (nästan som sveriges kl 06-21). Allt detta inger hopp fast frågan är hur bra detta egentligen fungerar. Vår fordedagshållare antydde att en hel del hogre befattningar tilldelas folk utan tillracklig utbildning vilket har gjort att kongolesen inte har det minsta fortroende for systemet, vilket krånglar till det. Imorgon skall deras polisorganisation beskrivas for oss. En tillkrånglande faktor är att allt här presenteras pa franska och dessutom av idel afrikaner, och deras franska ar ganska speciell. Tyckte mig kunna franska ganska bra innan man for hit ner, men trots detta får jag vässa oronen riktigt ordentligt for att hänga med i snacket! Till trost må vara att det ofta ar fackuttryck som staller till det och att jag nu gor ett forsok att lara mig de termer som handlar om männskliga rattigheter och polisvärlden.

05.11.29, tisdag: Lyckats med teknikens under - Nedan sondagens äventyr, badbojkarna...

Badpojken!

Annars idag en normal introduktionsdag som de andra dagarna hittills. Idag lite info av en psykolog om livet i ett främmande land, lite praktisk administration osv. På torsdag skall vår introduktion vara klar. Därefter får man se var man hamnar...

05.11.28, måndag: Jaha, då är det andra gangen man skriver hela denna text! Nu borjar jag lara mig sa nu skriver jag forst en liten snutt som sparas snabbt o kvickt pa mitt lilla USB-minne och sedan om gud ar god och kongolesiska världen inte ar allt for hopplos sa dels finns det strom, dels finns det en fungarade dator, och dels sa finns det natuppkoppling, och till slut, hurra, man kan lyckas publicera nagot.Tänkte jag skulle fatt med en bild pa 125 st indier upptallda i rad for undervisning, varav 10-talet med blåa tjusiga FN-turbaner, men just nu verkar inte min USB-kortlasare vilja som jag, som sagt, det varierar ganska mycket vad man far gjort eller inte gjort... I alla fall, just nu skapar man fem nya bevapnade utlandspolisstyrkor (vardera pa 125 pers) som skall fungara som en nedtrappning fran FN-militar-bevakning till FN-polisbevakning. Eller rattare sagt reservbackup, i fall att det skulle bli än mer livat här nere, man kalla dem vara raddningsstyrkor om sa skulle behovas. Hur som helst kommer det behovas samordning mellan dessa fem enheter och FN dar varje grupp har tva koordineringsmän. EVENTUELLT kanske min uppgift kommer att bli en av dessa koordineringsman, vi far se.

Igar eftermiddag satt man utomhus vid en 25-meterspool, palmer och solstolar. Märkte idag att jag nog blev lite val graddad, vissa tendenser till kräftutseende på vissa kroppsdelar, fast nar det ar narmare 30 grader, soligt, och en varm pool bredvid, ar det svart att ta sig ifrån detta i tid. Horde for ovrigt att man har snoproblem i Europa, hua!

05.11.24, torsdag (en mandad till julafton!): Idag har man haft en administrativ dag o hunnit ikapp tillvaron, skont. STORT tack till er som mailar lite da och da, kul da man ar lite nyfiken om livet hemma trots allt. Vissa (ta åt er, Ingegerd och Andreas!) ringer till o med, imponerad! Hur som helst, har kommer ytterliggare en bild fran vardagstrafiken har...

Gott om plats!

05.11.23, onsdag: Instruktorskursen på franska härmed avslutad. Sjalvklart blev jag den sista av 26 peroner att få äran att avverka mitt lilla foredrag. Budskapet gick nog fram, fast kursetta kan man saga att jag nog hamnade väldigt långt ifrån. Nu stundar lugnare dagar med passivt lyssnande pa allmän information, skall faktiskt bli skont efter dessa dagar.

05-11-22, tisdag: Initialt när man kommer till en FN-mission får man en introduktion som avslutas med viss utbildning. Då jag kom ner i min ensamhet blev det precis tvärt om, så direkt blev jag inkastad mitt i en kurs som ett 20-tal kamerunare redan påborjat, självklart på franska! Forutom dessa är det tre fransmän med och två pers från Vanautu, vilka är de enda två forutom mig som inte talar franska hemma. Till råga på detta forväntas man hålla foredrag och helgen anses bara finnas till for att användas som två extra utblidningsdagar, alltså lite trott så här på tisdagen. Imorgon onsdag skall varje elev hålla en slutpresentation for kurschefen, får se hur det kommer att gå med det! Nedan mitt i undervisningen...

Fransk foreläsning

Och som synes är det en bra blandning på eleverna, här under transport...

Några av oss i transportbussen

Trafiken är ett ämne helt for sig. Detta är den syn man moter hela tiden...

Normal kongolesisk trafik

05-11-18, fredag: Snart har jag avverkat mitt forsta dygn i Afrika och Kinshasa. Torsdagens resa ner gick som planerat. Direkt vid flygplatsen utanfor Kinshasa borjade kaoset. Har aldrig sett sa manga flygplan pa en sa liten yta! Det behovdes extra gubbar som sprang (!) langs sidan av flygplanet for att se sa att vingarna inte slog i andra flygplan. Inne i ankomsthallen slussades man fram o tillbaka av skumma typer som havdade att bagagebandet gatt sonder, och vips sa var man ute pa plattan igen, efter att just ha gatt igenom en ordenligt granskontroll - Jaha, skall man borja om nu igen undrade misstanksamma jag... Dock var det faktiskt sa att bandet var trasigt och vi kom ut pa nagot helt annat stalle!

Till slut utanfor terminalen blev jag upphamtad av de tva andra svenska poliserna som ar baserade i Kinshasa, vilket var valdigt skont o praktiskt. Idag har jag tillbringat en kvart i mitt hotells tranga hiss, for i denna just som strommen gick...

Jo, till sist! Vi har samma tid har nere som hos er i Sverige, och for den som skulle fa ett ryck finns jag numera pa kongolesiskt nummer! Man ringer 00243-81-368 4473. Jag har INGEN aning om vad det kan kosta. Skulle nagon lyckas ta reda pa vad operatorerna i Sverige tar for detta sa meddela garna mig. Nu ater till tjansten som aven kommer att vara over lordag och sondag! Hors...

05-11-12: Då var det bestämt, man lämnar landet för värmen i Kongo nu på torsdag morgon! En viss Dan Emlund råkade vara förbi o plåtade när man testade den mössa man lär släpa runt på i något år framöver. Undra vad man eg. gett sig in på...

Molle testar FN-huvudbonaden hemma